Gebeliğin 5. Haftası aynı zamanda gebeliğin 2. ayının başlangıcıdır. Geçen haftalarda belli belirsiz hissettiğiniz ve yaşadığınız değişiklikler, bu hafta inkar edilemez ve apaçık şekilde görülüyor.
Bebeğiniz çok hızlı bir şekilde gelişiyor. Şu an bir pirinç tanesinden bile küçük, sadece bir susam tanesi kadar. Üç tabakadan oluşuyor: ektoderm, mezoderm ve endoderm. Bu tabakalar daha sonra onun organlarını ve dokularını oluşturacak. Bebeğiniz halen küçük ama kalbi, beyni, omurgası, kasları ve kemikleri gelişmeye başlıyor. Bebeğinizin beslenmesini sağlayan plasenta ve bebeğinizin sıcak, güvenli bir ortamda gelişmesine olanak veren amniyotik sıvı da oluşuyor. Göbek kordonu oluşuyor ve bebeğinize bu sayede kan sağlanıyor.
Çoğu semptomları artık hissediyor olmanız lazım. Hem ruh halinizde hem bedeninizde birçok değişiklik göreceksiniz. 5. Haftada regl döneminizin geciktiğini fark edeceksiniz. Bir hamilelik testi yaptığınızda muhtemelen pozitif bir sonuç alacaksınız. Hormonlarınız artacak ve rahminiz genişlemeye başlayacak.
Hamilelik semptomları öngörülemez ve özgündür, yani iki hamile kadın, aynı zamanda hamile kalmış olsalar bile, aynı dönemde, birbirine hiç benzemeyen semptomlar yaşayabilir. Biz size, aynı dönemde kadınların yaşadığı bütün semptomları sıralayacağız. Belki hepsini belki sadece birkaçını yaşıyorsunuzdur.
“Sabah” kelimesi sizi aldatmasın. En çok sabah yaşansa da, bu bulantılar günün her anında sizi bulabilir. Günde iki veya üç ana öğün yerine, az miktarda ve çok sayıda öğünler yemek sizi rahatlatabilir.
Hamileliğiniz sırasında kan basıncınız normalden daha düşüktür. Bu da baş dönmesine ve hatta bayılmaya yol açabilir.
Rahminiz genişlediği için, idrar torbanıza daha çok baskı uygulayacak. Bunun sonucunda da daha sık tuvalete gitme ihtiyacı duyacaksınız. İdrar yolları enfeksiyonlarından sakınmak için, ihtiyacınız olan her an gidin. Bol bol sıvı tüketin.
Bu ağrıları daha çok öksürdüğünüzde, hapşırdığınızda fark edeceksiniz. Hafif ve orta derecededir ancak çok şiddetli bir ağrı hissetmek kesinlikle normal değildir.
Pregesteron seviyeniz arttıkça, kendinizi uykulu bulabilirsiniz. Hamilelikte, başta ilk 3 ayda oldukça yaygındır. Ama kimi kadınlar hamileliğin tamamında bu sorunu yaşarlar.
Memelerinizin daha şiş ve hassas hatta ağrıyor olduğunu hissedebilirsiniz. Bu da hormon değişiminin bir sonucudur.
Artan hormonlarınız iştahınızı da yönetmeye başlar. Sevdiğiniz yemeklerden nefret edebilir, sevmediğiniz yemekleri de yemek isteyebilirsiniz.
Bebeğinizin de sizin yediğiniz yemekteki besin değerlerini alabilmesi için, yiyeceğiniz daha yavaş sindirilecek ve daha yavaş kanınıza karışacaktır. Bu yavaş dolaşım kabızlığa sebep olabilir. Daha fazla lifli yiyecekler yemek ve daha çok su tüketmek, kabızlığı yok eder veya azaltır.
Hamilelik sırasında vajinal akıntı olabilir. İnce, beyaz, süt kıvamında ve ağır kokusu olmayan bir sıvıdır. Ancak bu akıntı sarımsı veya yeşil ise, ağır bir kokusu varsa ve kızarıklıkla beraber kaşıntıya sebep oluyorsa, doktorunuza danışmalısınız. Bu muhtemelen bir vajinal enfeksiyon belirtisidir.
Hamilelik pek çok duyguya sebep olabilir. Sadece yeni bir bebeğin getireceği duygusal stres değil, vücudunuzdaki aşırı hormon salınımı duygularınızı etkileyecektir. Yorgunluk, stres, üzüntü ve kaygı gibi duyguları yaşamanız normal. Ancak bu duygular sizi çok daha fazla etkiliyor ve günlük yaşamınızı aksatıyorsa doktorunuza başvurun.
Şişmiş göğüsler dışında, annenin görünümünde büyük bir değişiklik olmaz. Hatta bu tür büyük değişiklikler daha 3. aya kadar fark edilmeyebilir. Yani hamile olduğunuz, dışarıdan bakıldığında anca 3. ve hatta 4. Ayda anlaşılabilir. Oysa siz günden güne değişiklikleri hissedersiniz.
Hamileliklerin %15’i düşükle sonuçlanabiliyor. Düşüğün en belirgin işareti kanamadır. Bu kanama bir leke gibi değil, ağır ve pıhtılı bir kanamadır. Bu kanamaya karın ağrısı ve kramplar da eşlik eder. Eğer gebeliğiniz sırasında böyle bir kanama ve ağrı yaşarsanız derhal doktorunuza görünün.
Dış gebelik, gebeliğin rahimde değil, genellikle fallop tüpünde gerçekleştiği bir hamilelik türüdür. Bu tür bir hamilelik annenin hayatı için bir tehdittir. Belirtileri kanama, vücudun bir tarafında ağrı ve acı, omuzlarda ağzı, baş dönmesi ve bayılmadır.
Doktordan randevunuzu alın ve kendinizi kontrol ettirin. Hangi vitaminleri, temizlik ve kozmetik malzemelerini kullanıp kullanamayacağınızı danışın. Aile üyelerinizle geçmişte bir hastalıkları olup olmadığını konuşun. Çalışıyorsanız iş hayatınızı planlayın, daha ne kadar çalışacağınızı veya ne zaman doğum izni alacağınızı düşünün. Evcil hayvanınız varsa, onu bebeğe nasıl alıştıracağınızı da planlayın.
Kendiniz içinse, gebeliğe yönelik yoga ve egzersiz programlarına kaydolabilirsiniz. Böylelikle vücudunuzu hamileliğiniz süresince korur ve doğumu da daha rahat atlatabilirsiniz.
Bebek Gelişimi Bir bebeğin kilo ve boy gelişimini etkileyen bir çok faktör vardır. Bunlardan bazıları: Beslenme Cinsiyet Genetik faktörler Uyku…
Emzirmeye başlamadan önce annenin emzirme konusunda bilgi sahibi olması, bu süreçte daha az endişelenmesini ve daha az sorun yaşamasını sağlar.…
Bebeğin doğumdan itibaren kakasında görülen değişimler, onun sindirim sisteminin nasıl çalıştığı hakkında gerçekçi bilgiler vermektedir. Özellikle bu durumda ilk olarak…
Yeni doğan bebeklerde genel olarak doğumdan 1-2 hafta sonra ortaya çıkan ve 7.-8. haftalarda en yüksek noktasına ulaşan şiddetli ve…
Hamilelik süresince anne adayının vücudu büyüyen bir bebeğe en konforlu ve sağlıklı ortamı oluşturmak adına hormonlarda dengesiz artış ve inişlere…
Kısırlık (infertilite) ile mücadele eden çiftler bir takım bitkisel ürünler ile gebelik şansını artırmaya devam etmektedirler. Bu çiftlere tavsiye edilen…