Hamileliğin 24. haftasına hoşgeldiniz! Bebeğiniz gün geçtikçe büyüyor. Geçen haftadan beri 120 gram daha aldı. Yani böylece bebeğiniz bu hafta içinde 600 gram oldu ama ince bir yapısı var. Bu ince yapısına rağmen, uzuvları ve organları doğru bir orantıyla gelişiyor. Bebeğinizin beyni, tat alma duyuları, akciğerleri gelişiyor. Cildi halen ince ve yarı saydam ama bu da yakında değişecek.
Bebeğinizin vücudunda beyaz kan hücreleri oluşmaya başlıyor. Bu beyaz kan hücreleri hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı savaşır. Bebeğiniz bu hafta içinde dokunuşunuza veya sesinize karşılık verebilir.
Geçtiğimiz haftalarda rahminiz göbek deliğinizin hizasına kadar yükseldi. Şimdiyse rahminiz bir futbol topu büyüklüğünde. Bu ay içinde her hafta yarım kilo alacaksınız.
Birçok kadın bu hafta ve 28. Haftalar arasında Glikoz Tolerans Testi (GTC: glucose challenge test) yaptırır. Vücudunuza glikoz yüklendikten sonra tepki test edilir.
Tedavi edilmeyen diyabet hastalığı, normal doğum yapmanızı zorlaştırabilir. Bebek çok iri olur ve doğum kanalından rahatlıkla geçemez. Sezaryen operasyona ihtiyaç duyabilirsiniz.
Bebeklerin %12’sinden fazlası erken (37. Haftadan önce) doğuyor. Bu oranın ¼’ü ise bilerek ve isteyerek yapılan erken doğumlar. Kasten yapılan erken doğumlar, annenin veya bebeğin sağlık durumlarında meydana gelen anormaliler yüzünden gerçekleştirilir.
Eğer 37. haftadan önce aşağıdaki belirtilerden birini yaşarsanız derhal doktorunuzu arayın:
Bu semptomlar, özellikle bel ağrısı, hamileliğin normal seyrinde de karşılaşabileceğin belirtilerdir. Ancak işi şansa bırakmamak en iyisi. Bu belirtilerden birini veya birkaçını aniden yaşarsanız, hemen doktorunuzla iletişime geçin.
Normal doğum zamanına ne kadar yakınsa, bebeğinizin yaşama şansı da o kadar yüksektir. 34. ve 37. haftalar arasında doğan bebekler genellikle bir sorun yaşamıyor. Ancak daha önce doğan (özellikle 23. haftadan itibaren) bebeklerin sağlık sorunları yaşamaları daha muhtemel. Erken doğumdan sonra çok özenli bir bakıma alınırlar ancak yine de uzun vadeli hastalıklara yakalanabilirler.
Erken doğumdan sakınmanın en iyi yolu riski azaltmaktır. Sigara, alkol ve sağlığınızı tehdit eden her şeyden uzak durmaktır. Sağlıklı bir beslenme düzeni ve spor programı ile bu riski azaltabilirsiniz.
Bebeğiniz dünyaya gelmeden önce evinizin eksiklerini giderin ve daha sonra evinizi ona göre düzenleyin. Bozuk, kırık, çalışmayan her şeyi tamir edin veya gereksiz her şeyden kurtulun. Odasını hazırlayın. Evin diğer odalarında ona yönelik hangi değişiklikleri yapabilirsiniz, bunları düşünün. Genellikle en fazla yapılan değişiklikler evin evcil hayvanının sınırlarını daha iyi belirlemek, yangın dedektörleri koydurmak veya var olanları değiştirmek, mobilyaları ve eşyaları sabitlemek gibi şeyleri içeriyor. Bebeği için bakıcı tutmayı düşünen aileler ise eve kamera yerleştiriyor. Bunun için biraz daha zaman var, ancak belki bunu da aradan çıkarmak isteyebilirsiniz.
Bütün bunları partnerinizle tek başına yapmak zorunda değilsiniz. Arkadaşlarınızı, ailenizi çağırın ve hep birlikte iş bölümü yaparak evinizi dönüştürün.
Bebek Gelişimi Bir bebeğin kilo ve boy gelişimini etkileyen bir çok faktör vardır. Bunlardan bazıları: Beslenme Cinsiyet Genetik faktörler Uyku…
Emzirmeye başlamadan önce annenin emzirme konusunda bilgi sahibi olması, bu süreçte daha az endişelenmesini ve daha az sorun yaşamasını sağlar.…
Bebeğin doğumdan itibaren kakasında görülen değişimler, onun sindirim sisteminin nasıl çalıştığı hakkında gerçekçi bilgiler vermektedir. Özellikle bu durumda ilk olarak…
Yeni doğan bebeklerde genel olarak doğumdan 1-2 hafta sonra ortaya çıkan ve 7.-8. haftalarda en yüksek noktasına ulaşan şiddetli ve…
Hamilelik süresince anne adayının vücudu büyüyen bir bebeğe en konforlu ve sağlıklı ortamı oluşturmak adına hormonlarda dengesiz artış ve inişlere…
Kısırlık (infertilite) ile mücadele eden çiftler bir takım bitkisel ürünler ile gebelik şansını artırmaya devam etmektedirler. Bu çiftlere tavsiye edilen…